Het verhaal van John Peter

Mijn vroege jeugd heb ik door moeten brengen in Jappenkampen, met alle gevolgen van dien. Ik kreeg er slecht te eten, kreeg reuma en dat alles heeft op latere leeftijd problemen met de bloedvaten in mijn benen veroorzaakt, waardoor mijn beide onderbenen geamputeerd moesten worden. De amputaties zijn dus absoluut niet het gevolg van Diabetes of slechte doorbloeding vanwege roken, zoals je zo vaak ziet.

Kwestie van doorzetten!

De amputaties vonden plaats in Nieuwegein, in het St. Antoniusziekenhuis en ik revalideerde in De Geinsche Hof. Het was daar goed toeven en ik heb hard getraind, want ik wist zeker dat ik niet in een rolstoel terecht wilde komen. Dat is gelukkig niet gebeurd. Ik vind het leren lopen met prothesen echt een kwestie van ‘doorzetten en niet opgeven’. Ik zou het een verarming van mijn leven vinden als ik me in een rolstoel zou moeten voortbewegen, ik zou voor mijn gevoel dan veel moeten missen.

Been verloren

Mijn eerste onderbeenprothese kreeg ik bij De Hoogstraat, ongeveer drie jaar geleden. Het was een prothese met pinconstructie. Ik heb er een hilarisch moment mee beleefd toen ik in Noorwegen, waar we regelmatig verblijven, bezig was met onze boot en plots mijn been verloor. Het been lag ver van me vandaan en ik heb er door mijn vrouw Helga een foto van laten maken en die opgestuurd naar mijn instrumentmakers. Ook stuurde ik foto’s van mezelf mee, lopend door de sneeuw, want dat lukte me, ook met onderbeenprothese!

Prothese passend bij activiteitenniveau

Toen ik de keer daarna De Hoogstraat bezocht, vertelde Marcel Conradi dat hij door het zien van de foto’s had begrepen dat ik erg actief was en dat de prothese die ik droeg eigenlijk niet bij mijn leefstijl paste. Hij raadde me aan naar Protec te komen om een Direct Socket te maken en daarbij een ander protheseconcept te testen: een vacuümsysteem. Protec is het beenprothese-expertisecentrum in Amsterdam en is onderdeel van De Hoogstraat Orthopedietechniek.

Een Direct socket wordt direct over de stomp aangemeten, ik vond dit proces razend interessant. Ik ben jarenlang huisarts geweest en dit soort processen intrigeren me. De orthopedisch instrumentmakers Stef en Pitrik hebben mij ook enthousiast gemaakt. Hun toewijding en enthousiasme blijven me heel erg bij.

De prothese is meteen klaar!

Wat ik een enorm voordeel van deze methode vind is de snelheid waarmee gewerkt wordt. In één dag was mijn prothese klaar en kon ik ermee lopen. Ik woon op Vlieland en moet een flinke reis over hebben voor een bezoek aan de instrumentmakerij. Het is dan dus heerlijk als die bezoeken zich beperken en je in 1 dag met een nieuwe prothese, die goed past, de deur uit kan lopen. Natuurlijk slinkt de stomp altijd een beetje als je net een nieuwe koker hebt. Dat slinken kan opgevangen worden door wat meer stompsokken te gaan dragen. Als het er teveel worden trek ik aan de bel en wordt er een nieuwe koker aangemeten.

Individuele aanpak

Bij Protec hanteren ze een heel individuele aanpak. Er wordt uitgegaan van de klant. Wat wil hij of zij gaan doen? Welk activiteitenniveau heeft de klant? Het is echt maatwerk. Met deze prothese kan ik weer actief bewegen en er ook vol vertrouwen buiten mee lopen. Nu valt dat niet altijd mee op een waddeneiland, met veel duinen en strand. Lopen op het strand blijft lastig, maar ook daar leg ik me niet direct bij neer. Ik wil blijven trainen om ook dat wat beter onder de knie te krijgen!

Ook interessant
Beenprothesen
Ervaring
Type
Beenprothese